The National Gallery

The National Gallery


Lontoon vetonauloihin lukeutuva taidegalleria, National Gallery, komeilee kunniapaikalla historiallisen Trafalgar Square -aukion laidalla. 1800-luvun alkupuolella valmistuneen uusklassisen rakennuksen suojissa pääset ilmaiseksi ihailemaan ja hämmästelemään maailman maineikkaimpien siveltimenkäyttäjien taideteoksia. Maalauksia on tarjolla lähes jokaisen taidesuunnan ystäville, aina 1200-luvulta alkaen. Koska National Galleryyn on ilmainen pääsy, kannattaa sen laajoihin kokoelmiin tutustua pieninä erinä, ettet saa ”makeaa mahan täydeltä”.

National Gallery ei ole mikä tahansa taidemuseo, vaan se on maailman viidenneksi suosituin, ja lisäksi sen mittaamattoman arvokkaat taideteokset ovat suurimmaksi osaksi yksityisten museolle lahjoittamia. Maalausten määrässä mitattuna National Gallery 2 300 maalauksellaan ei varmasti vedä vertoja Euroopan muille maineikkaille taidemuseoille, mutta sen valttina ovatkin teosten laatu ja niiden kattama ajanjakso. Harva museo pystyy ylpeilemään 1200 – 1900 -lukujen suurmestareiden töillä.

Alkujaan National Gallery sijaitsi Pall Mall numero 100:ssä (vuodesta 1824), mutta pienet tilat koettiin pian liian tunkkaiseksi ja jopa kansalliseksi häpeäpilkuksi, joilla ei voitu kerskailla Pariisin Louvren rinnalla. Niinpä vuonna 1823 nykyisen taidemuseon rakennustyöt aloitettiin uljaalla Trafalgarin aukiolla, joka sijoittui ihanteellisesti Lontoon rikkaiden ja köyhien kaupunginosien välille, ns. neutraalille maaperälle, jonne kaikki olisivat yhtä tervetulleita.

Mitä National Galleryn suojissa sitten voi ihailla? Vaikkapa Rubensin uhkeat muodot omaavia naismaalauksia, Jan van Eyeckin ja Leonardo da Vincin syvää symboliikkaa kätkeviä luomuksia, Claude Monet’n ja August Renoirin elävältä tuntuvia impressionismin helmiä, Titianin keskiajasta kertovia maalauksia, Van Goghin omaperäiset lainehtivien vetojen Auringonkukkia, Velázquezin espanjan hovia kuvaavia teoksia, Michelangelon taitavista siveltimenvedoista kehkeytyneitä upeita tauluja ja paljon muuta.

National Galleryyn pääset useilla metrolinjoilla, mutta lähin pysäkki on Northern- ja Piccadilly Linesin Leicester Square -metroasema, jolta on matkaa vain 200 metriä. Museo toivottaa taidetta arvostavat vieraat tervetulleiksi päivittäin kello 10 - 18, perjantaisin poikkeuksellisesti 10 – 21. Voit liittyä opastetun kierroksen seuraan, jolloin saat lisätietoja esillä olevista maalauksista ja niiden tekijöistä. Museossa myös sokeat pääsevät nauttimaan taiteen helmistä jokaisen kuukauden viimeisenä lauantaina opastetun kierroksen avulla, ja lapsille on toisinaan omia maalauspajoja. Ja museokaupasta voit kaapata mukaasi vaikkapa lempitaideteoksesi kuvalla varustetun lautasen, julisteen tai mukin, teepakkauksen, marmeladipurkin tai koristetyynyn.

4 kommenttia:

 1. National Gallery on yksi Lontoon suosikeistani, ja mikä parasta, sinne voi mennä usempana päivänä, koska pääsymaksua ei peritä. Aikaa kannattaa varata kuitenkin tarpeeksi, jotta voi rauhassa ihastella maalauksia. Itse olen impressionismin ystävä, joten silmänruokaa riitti, mutta kieltämättä myös englantilaisten aatelisnaisten muotokuvat olivat kauniita, samoin Rubensin työt.

  VastaaPoista
 2. Taiteeseen hurahtanut24. marraskuuta 2014 klo 5.25

  National Gallery osoittautui todellisesksi aarreaitaksi tälläselle taiteeseen hurahtaneelle. Pääsy sinne on ihanteellisen helppoa, koska se on aivan ydinkeskustassa ja metroaseman vierellä. Museossa voi tutustua monipuolisesti monen ajanjakson mestariteoksiin omin silmin, ja itse ainakin palaisin sinne yhden matkan aikana kaksi kertaa, onhan se ilmainen. Viikonloppuna siellä tosin tuppaa olemaan tungosta, joten käykää paikalla mieluummin arkiaamuna heti museon avattua ovensa. Silloin saatte rauhassa ihailla taulujen yksityiskohtia aivan läheltä.

  VastaaPoista
 3. National Galleryn lisäksi aurinkoisena kesäpäivänä, jos sellainen kohdalle sattuu, on todella kiva vaan istuskella Trafalgarin aukiolla ja katsella ihmisvilinää ympärillä. Siinä voi viettää pienen pikniktuokion ja ihastella korkeuksissa itseäsi tarkkailevan lordi Nelsonin patsasta ja huikean kaunista suihkulähdettä, jota reunustavat leijonapatsaat!

  VastaaPoista
 4. Osuin paikallepäivänä, jolloin National Galleryssä soivat klassisen musiikin helmet. Oli kerrassaan mahtavaa katsella upeita maalauksia herkistävän musiikin säestyksellä.Osaako kukaan kertoa, onko käytäntö säännöllinen vai oliko kyseessä kohdalleni sattunut onnenpotku? Varmaan monet muutkin Lontoossa lomailevat haluaisivat ajoittaa vierailunsa galleriaan samanlaisen klassisen musiikin hetkiin,

  VastaaPoista