Lontoon nähtävyydet

Big Ben

Lontoon suurin tai ainakin korkein nähtävyys on Big Ben. Varsinainen Big Ben on Tornin sisällä oleva kello (bell), eikä siis se ulospäin aikaa näyttävä kello (clock). Yleisesti koko korkea ja upea torni tunnetaan nimellä Big Ben.

Big Ben sijaitsee Parlamenttitalon läheisyydessä. Alue on ydinkeskustaa ja lähellä Thames jokea. Tornin vieressä on Thames joen ylittävä Westminster Bridge.


Torni itsessään on 96 metriä korkea. Ulospäin Big Ben näyttää aikaa neljään suuntaan. Sellaisena se on suurin lajissaan maailmassa. Kellotaulu on 7 metriä halkaisijaltaan.
Big Ben on mitannut aikaa vuodesta 1859 lähtien. Siis yli 150 vuotta, jona aikana keskeytyksiä on ollut äärimmäisen harvoin. Edes saksalaisten pommitukset toisen maailmansodan aikana eivät saaneet kellokoneistoa pysähtymään.

Tower

London Tower, White Tower.
Tower on englantia ja tarkoittaa tornia. The Tower on Lontoon keskustassa oleva linnoitus ja vanha kuninkaanlinna. Sen muurien sisäpuolella on oikeastaan kokonainen kaupunki, siis oman aikansa mittapuun mukaan. Linnoitus koostuu muureista, niitä ympäröivistä vallihaudoista ja lukuisista torneista ja rakennuksista. Linnan sisällä kuuluisin rakennus on White Tower. Se on koko Towerin vanhinta osaa. White Tower on linna jo itsessään. Se on vieressä kuvassa näkyvä nelitorninen rakennus. Etualalla näkyy linnan muureja. Kuvan näkymä on Thames joelta päin.
Towerin linnan alueella on White Towerin lisäksi useita muita nähtävyyksiä. Tärkeimpinä niistä kruununjalokivet, jotka sijaitsevat tarkasti vartioituna Jewel Housessa. Koko alueella pääsee yhdellä lipulla.

Lontoon sillat

Tower Bridge
Thames joen yli kulkee nykyään monta siltaa. Lisäksi muutama tunneli on myös kaivettu joen ali. Lontoon ja ehkä koko maailman tunnetuin silta on London Bridge. Kuvassa näkyvä silta on Tower Bridge, jota yleensä virheellisesti luullaan London Bridgeksi komean ulkomuotonsa takia. Varsinainen London Bridge on hyvin vaatimattoman näköinen tavallinen maantiesilta. Kuuluisan London Bridgestä tekee sen historia ja edeltäjät. Kaksi nykyisen sillan edeltäjää ovat olleet oman aikansa arkkitehtuurin suurluomuksia. Sitten on vielä se London Bridge, joka laulussa "is falling down". Se ei ole mikään kolmesta viimeisestä, vaan jokin vielä vanhempi.

Tower Bridge sijaitsee Towerin linnan kupeessa. Silta on huomattavasti nuorempi kuin Towerin linna. Ikää sillalla on reilu sata vuotta. Silta on nostosilta ja laivat pääsevät kulkemaan sillan alta kun sillan "läpät" nostetaan ylös. Silta on mereltä päin tultaessa ollut ensimmäinen Thames joen ylittävä silta. Nykyään sillan nostomekanismin merkitys on vähäinen. Heti sillan jälkeen on lukuisia muita matalampia siltoja, joista ei pääse kovin suurilla aluksilla. Muita kuuluisia Thamesin ylittäviä siltoja ovat Westminster Bridge, Waterloo Bridge ja vuosituhannen alussa avattu Millenium Bridge.

HMS Belfast

Museolaiva HMS Belfast
HMS Belfast on kevyt risteilijä, joka palveli Britanniaa lukuisissa taistelutehtävissä toisen maailmansodan ja Korean sodan aikana. Nyt alus on museona Thames joella aivan kaupungin ydinkeskustassa. HMS Belfast alusmuseo sijaitsee lähellä Towerin linnaa ja London Bridgeä.

Aluksen sisällä voi tutustua millaista oli elämä toisen maailman sodan sota-aluksella. Vakuuttavan näköisiä ovat myös laivan suuret tykkitornit joista suurimmissa on 150 millin tykit. Aluksella on pituutta lähes 190 metriä ja leveyttä 20 metriä. Aluksen huippunopeus oli aikanaan yli 32 solmua.