London Eye

London Eye

”Lontoon silmä” on maailman kolmanneksi korkein maailmanpyörä. 31. joulukuuta 1999 avattu, myös Millennium Wheeliksi kutsuttu, kummastus tarjoaa uskomattomat näköalat Lontoon alueelle, ja jollet pelkää korkeita paikkoja, se onkin yksi suurkaupungin ehdottomista vierailupaikoista. 135 metriä korkean maailmanpyörän löydät Thames-joen South Bankiltä (eli etelärannalta), ja se kieputtaa sinua verkkaisesti noin 30 minuutin ajan. 70 miljoonan punnan arvoinen London Eye toimiikin ahkerasti, sillä vuosittain sen kyytiin kiipeää yli 3,5 miljoonaa huimapäistä vierasta.

London Eye muistuttaa polkupyörän pyörää, ja se rahdattiin paikalle osissa, jotka yhdistettiin joella vaaka-asennossa. Se on eurooppalaista yhteistyötä parhaimmillaan, sillä niin Englanti, Hollanti, italia, Saksa, Tšekki ja Ranska toimittivat kukin osia. Maailmanpyörän pystyyn nostaminen suoritettiin varovaisesti, vain 2 astetta tunnissa.

London Eyen kyydissä pääset futurististen, 10 tonnia painavien, kapsuloiden sisällä nauttimaan huimista näköaloista. Kapsuleita on yhteensä 32, jokaisen kyytiin mahtuu 25 ihmistä, ja niiden sisällä voit vapaasti astella ympäriinsä. Vauhtikaan ei ole päätä huimaavaa, sillä maailmanpyörä kiertää vain 0,9 km/h nopeudella, jolloin sitä ei tarvitse edes pysäyttää vieraiden lastaamisen ja poislaskemisen aikana. Mikäli kukkarosi sen kestää, voit varata koko kapsulin yksityiseen käyttöösi vaikkapa juhlatilaisuuden osana.
London Eye tarjoaa siis loistavan ”Imperiumin vastaiskun” mukaisen vastauksen Pariisin Eiffel-tornille, kuten oli tarkoituskin. Eihän nyt Lontoon ollut mahdollista jäädä pysyvästi jälkeen Pariisin upean tornin tarjoamasta kaupungin panoraamanäkymästä.

London Eye löytyy helpolla Waterloo-metroaseman lähettyviltä, mutta myös Embankment ja Westminster ovat siedettävän kävelymatkan etäisyydellä. Liput kannattaa varata jo ennakkoon maailmanpyörän huikean suosion vuoksi, muuten voit jäädä joenrannalle. Säästät siinä samassa myös jopa 20 % verran. Vuonna 2014 saat aikuistenlipun netissä 17,96 £, 4-15 -vuotiaat lapset 12,60 £ ja seniorit 14,85 £ hintaan. Aukioloajat vaihtelevat vuoden mittaan, ja ne kannattaa tarkistaa London Eyen viralliselta sivustolta.

4 kommenttia:

 1. London Eye erottuu Lontoon katukuvassa jo aika kauas, kiitos korkeutensa. Vastaavasti sen korkeuksista näkyy todella kauas, kunhan ilma on poutainen, eli sinne ei kannata pilvisenä päivänä maksaa itseään. Maksusta puheen ollen, hinnat on mielestäni noin lyhyelle lystille kohtuuttoman kalliit, itsellä oli matkalla mukana kaksi lasta ja vaimo, jotka onneksi valitsi itselleen mieluummin vierailun viereisessä Lontoon akvaariossa. Saivat melkein samalla rahalla koko päiväksi itselleen viihdettä, itse lähdin sitten Lontoon silmästä Wembelylle tsekkaamaan futiksen pyhättöä.

  VastaaPoista
 2. Lontoo hieno ilman "silmääkin"22. lokakuuta 2014 klo 4.20

  Rakennelmana London Eye erottuu edukseen monista muista maailmanpyöristä, muuten en kylläkään siitä nostettua suitsutusta käsitä. Onhan Linnanmäelläkin maailmanpyörä, mutta ei sitä missään turistioppaissa mainosteta... Lontoossa on mielestäni todella paljon hienoja nähtävyyksiä, joten itse en edes viitsinyt tuon "Lontoon silmän" kyytiin mennä. Olisi vieläpä ollut kamalan kallista, laitoin nekin rahat parempaan käyttöön.

  VastaaPoista
 3. Linnanmäen maailmanpyörä ei ole kooltaan kuitenkaan maailman kärkiluokkaa, eikä sillä ole hienoja "hyttejä". Itse ihastelin komeutta tosin vaan hieman kaempaa kamerani kanssa, pyöritettäväksi en lähtenyt noiden kohtuuttoman kalliiden hintojen vuoksi. Sitä paitsi Lontoossa on syksyllä lähes aina sen verran pilvistä, ettei sieltä korkeuksista varmaan olis näkynyt kuin seuraavaan Thamesin mutkaan.

  VastaaPoista
 4. No, onhan tuo London Eye nyt ihan eri kategoriassa kuin Linnanmäen maailmanpyörä. Lontoon silmä on huipputeknologian taidonnäyte, jonka hyteissä voi jaloitella, eikä tarvitse istua paikallaan kytkettynä. Hintavaahan pyörähtely sen kyydissä toki on, ja kyytiin kannattaa tosiaan kavuta vain pilvettömänä päivänä...muuten ei näkymiä pääse ihailemaan. Omasta mielestäni London Eye kylläkin jotenkin pilaa juuri sitä Thamesin aluetta, onhan siinä lähellä historiallisia rakennuksia jne.

  VastaaPoista