Madame Tussauds

Madame Tussauds


Lontoossa käväistessä kannattaa ehdottomasti vierailla myös legendaarisessa Madame Tussaudsin vahakabinetissa. Missään muualla et voikaan saada yhden päivän aikana itsestäsi valokuvaa niin monien historian suurmiesten ja -naisten vierellä tai planeettamme kuuluisimpien julkkisten kainalossa, tai protestoimassa massamurhaajien toimia. Oletpa sitten Englannin kuninkaallisten, poptähtien, urheilustarojen tai elokuvatähtien ihailija, pääset todennäköisesti kerrankin katselemaan ja vaihtamaan kuulumisia oman suosikkisi kanssa. Ja vieläpä ilman heidän henkivartijoidensa vastalauseita. Tapaa Elvis, Marilyn Monroe, Michael Jackson, Winston Churchill, Hitler, The Beatles, David Beckham, Alfred Hitchcock, Elisabet II, Lee Harvey Oswald, Prinsessa Ruusunen, Mahatma Gandhi, Madonna, Nelson Mandela, Napoleon, Voltaire, paavi Johannes Paavali II ja muut rakastamasi tai vihaamasi henkilöt, jotka asuvat sulassa sovussa saman katon alla.

Madame Tussaud eli viralliselta nimeltään Marie Grosholtz nousi taloudenhoitajan ammatista giljotiinilla mestattujen päistä tehtyjen vahamallien tekijäksi ja lopulta maailman taidokkaimmaksi vahanukkien taikojaksi 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa. Lontoon vahakabinetti avasi ovensa Baker Streetillä vuonna 1835 (siis aivan maailmankuulun salapoliisin Sherlock Holmesin kotinurkilla), ja muutti sittemmin nykyisiin Marylebone Streetin tiloihin vuonna 1884. Näyttelyn vanhin esilläoleva henkilö on sikeää unta nukkuva ja aina vain yhtä väsynyt Prinsessa Ruusunen. Vaikka vahakabinetin Kauhukabinetti onkin huippusuosittu, ei lasten, raskaana olevien ja muuten vain herkkien sielujen kannata eksyä sinne, siellä odottavan tunnekuohun vuoksi.

Madame Tussaudsin Lontoon vahakabinetista muodostui yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä, ja se houkuttelee elävännäköisten vahanukkiensa pariin miljoonia uteliaita vuosittain. Kabinetin suosiosta kertoo omaa kieltään se tosiasia, että myös Las Vegas, Berliini, New York, Shanghai, Washington, Amsterdam, Hongkong, Hollywood jne. halusivat ikiomat madame Tussausdinsa!

Madame Tussauds on esiintynyt lukemattomissa elokuvissa, Tv-sarjoissa, kirjoissa, dokumenttiohjelmissa, ja onpa se onnistunut innoittamaan jopa laulunväsääjiäkin. Mainittakoon niistä vaikkapa Dr.Who, Steve Taylorin laulu ”Meltdown”, Hitchcockin filmi 39 Steps, History Channelin Life After People: The Series ja Living TV:n ohjelmassa Most Haunted.

3 kommenttia:

 1. Suomalaisia vahanukkeja?12. elokuuta 2014 klo 2.00

  Tuli vaan artikkelia lukiessa mieleen, että mahtaako siellä olla yhtään suomalaista suurmiestä, urheilun legendaa tai muuta julkkista vahanukeksi ikuistettuna? Osaako muuten kukaan kertoa, minkä hintainen on pääsylippu ja mikä metroasema palvelee parhaiten Madame Tussaudsia?

  VastaaPoista
 2. Baker Streetin heppu22. lokakuuta 2014 klo 4.38

  Peruslipun hinta ovelta on aikuisilta peräti 30 puntaa mutta netistä saa aletta 25 % verran, joten ennakkovaraus netin kautta kannattaa ilman muuta tehdä. Jonot saattaa kuitenkin olla todella pitkät, joten jos haluat päästä nopsaa sisälle, voit harkita VIP-lippua, jonka hinta on 65 puntaa. Sillä pääsee suoraan muiden kuolevaisten ohitse! Lähin metroasema on puolestaan Baker Street. Jos kadun nimi vaikuttaa tutulta, niin kerrottakoon, että sen varrella asui legendaarinen Sherlock Holmes (jonka museossa voi tänäänkin vierailla)

  VastaaPoista
 3. Paras Madame Tussauds29. lokakuuta 2014 klo 5.02

  Vaikka Lontoon Madame Tussaudsiin on toisinaan tuskallisen pitkät jonot, on kohde mielestäni kuitenkin vaivan arvoinen. Olen vieraillut Madame Tussaudsin eräissä muissa museoissa, kuten Bangkokissa ja Berliinissä, mutteivät ne vedä vertoja tuolle alkuperäiselle. Etenkin Lontoon vahanukkemuseon kauhuosastot ovat aivan omaa luokkaansa, eikä muissa vastaavaa olekaan. Luonnollisesti niiden pimeille sokkeloille ei lapsia kannata viedä, eikä sinne herkkähermoisillakaan ole asiaa...

  VastaaPoista