Victoria & Albert Museum

Victoria & Albert Museum


Jos olet taiteen ja sisustuksen ystävä, on Lontoon Kensingtonissa sijaitseva Victoria & Albert Museum juuri sinulle luotu museo. Science Museumin (tiedemuseon) ja Natural Histrory Museumin ohella se on Exhibition Roadin komistus. Ikää museolla on jo yli 150 vuotta, sillä se perustettiin alkuaan vuoden 1851 Lontoon maailmannäyttelyä varten. Ovensa se avasi jo seuraavana vuonna. Vuosittain museovieraita on noin 3,2 miljoonaa.

Victoria & Albert Museum (V&A) voi ansiosta ylpeillä maailman suurimman taide- ja sisustusesineiden museon tittelillä, sillä sen katon alla pääset tutustumaan yli 4,5 miljoonaan alan esineeseen. V&A on nimetty luonnollisesti kuningatar Victorian ja hänen puolisonsa, prinssi Albertin mukaan. Juuri he istuivat valtaistuimilla museon perustamisen aikaan.

Museo on brittiläisen imperiumin kokoinen, ja 51 000 m² tiloissa sijaitsee 145 eri galleriaa. Muualla maailmassa et pääsekään yhtä kattavasti tutustumaan ihmiskunnan viimeisten 5 000 vuoden aikana luomiin taide-esineisiin. Oletpa sitten lasin, keramiikan tai posliinin, upeiden tekstiilien, hopean, huonekalujen, veistosten, korujen, kirjojen tai valokuvien vannoutunut ihailija, tulee V&A tarjoamaan sinulle henkeä haukkovia hetkiä. Mainittakoon, että museon Italian renessanssista kertova kokoelma on suurin itse Italian ulkopuolella, ja antiikin ajan jälkeisten veistosten kokoelma koko maailman suurin. Ja jo itse museo on arkkitehtuurinsa puolesta vierailemisen arvoinen nähtävyys.

Museon ylpeyksiin lukeutuvat esimerkiksi Charles Dickensin alkuperäiset kirjoitelmat, aidot Chippendalen huonekalut, 1100-luvulta peräisin olevat ikkunamaalaukset, Fabergen kuuluisat koristelut posliinimunat, Katariina Suuren timantit, intialainen pronssinen Buddha Sakyamuni ja ikivanhat egyptiläiset tekstiilit.

Ja nyt kun sielussasi on syttynyt palava halu omin silmin nähdä Victoria & Albert Museumin ihmeet, onkin aika paljastaa, että muiden julkisten brittiläisten museoiden tapaan sinnekin on vapaa pääsy. Voit siis vierailla museossa useampaankin kertaan. V&A on avoinna päivittäin kello 10 - 17.45, perjantaisin tosin kello 22 saakka. Museolle pääset kolmella eri metrolinjalla, kunhan jäät pois kyydistä South Kensington -pysäkillä.

2 kommenttia:

  1. Monetkaan suomalaiset eivät vielä ole kyseistä museota hoksanneet, vaan juoksevat noissa hieman kuuluisimmissa. Victoria & Albert kuitenkin tarjoaa todella mielenkiintoista ja erikoista katseltavaa eri aikakausilta, eikä suinkaan vaan brittiläistä sellaista. Nuo edellä mainitut Fabergen uskomattoman kauniit ja mittaamattoman arvokkaat posliinimunat ja vaikka naapurin entisen keisarinnan välkkyvät timantit kuuluvat omiin suosikkeihini.

    VastaaPoista
  2. Oli mahtavaa nähdä omin silmin Shakespearen ja Leonardo da Vincin käsikirjoituksia, ne olivat varsinaista herkkua kaltaiselleni lukutoukalla. Muita omasta mielestäni mielenkiintoisia tuttavuuksia olivat satoja vuosia vanhat aatelisten huonekalut, jollaisista ei tälläisen tavallisen kuolevaisen kannata uneksia edes tänään. Aikaa museossa vaelteluun kannattaa varata reilusti, paitsi jos olet menossa vain jotain tiettyä kokoelmaa tai osastoa katsastamaan. Vierailu kannattaa jo senkin takia, että museon ovista pääsee sisälle maksamatta mitään! Jotain hyvää ne brittiläiset siis tänäänkin meille muille tarjoavat...

    VastaaPoista